18. 3. 2009.

Banana

Banana je voce skoro svakome poznato. Ona koja je sazrela prirodnim putem veoma je bogata ugljenim hidratima koji je svrstavaju u namirnice visoke kaloricne vrednosti. Od svezeg voca s njom se mogu porediti samo grozdje i smokve.


Banana sadrzi vitamine, narocito A i D, zatim H i C - ukupno osam vitamina, dok ga u drugom vocu ima prosecno tri. Ako jos pomenemo i prisustvo minerala magnezijuma, posebno kalijuma i fosfora, gvozdja, cinka i drugih, onda je jasno da zbog svog sastava banan prestavlja veoma dobru komponentu za podmladjivanje koze lica.

Inace Banana snizava povisene vrednosti holesterola (zbog paktina). Sluzi i kao prevencija i za lecenje ulkusa (cir kod creva). Kasa spravljena od banana i mleka odlicna je za dijetu u lecenju gastritisa.

Recept za maske od banana
Ocistite bananu, izgnjecite je i pomesajte sa malo meda i 10 kapi limunovog soka. Ova maska je narocito efikasna za suvu, uvelu i za svaku vrstu koze. Drzi se na licu do 30 minuta, skida se toplom vodom ili losionom.
Najefikasnija je maska napravljena od pulpe banane. Bananu izgnjecite viljuskom i vrhovima prstiju nanesite na kozu lica ostavljajuci da deluje 20-30 minuta, a zatim lice isperite cajem od kamilice ili mlakim nekuvanim mlekom. Ova maska hrani i glaca kozu, a podnosi je svaka koza. Moze se primeniti jednom nedeljno.

Нема коментара:

Постави коментар